Alzheimer este o afectiune neurologica cronica, care se manifesta prin pierderea capacitatilor intelectuale ale pacientului, din cauza reducerii numarului de neuroni si a atrofiei cerebrale. Aceasta boala este cea mai intalnita forma de dementa la persoanele in varsta, iar jumatate dintre persoanele afectate de dementa sufera de aceasta afectiune. Prezinta un risc pentru Alzheimer persoanele cu varsta de peste 65 de ani, iar daca se instaleaza mai devreme de aceasta varsta, este folosit termenul de "dementa presenila".
Boala Alzheimer se manifesta prin tulburari de memorie, precum greutate in reamintarea informatiilor acumulate sau imposibilitatea de a asimila altele noi, incapacitatea de efectuare a activitatilor motorii coordonate, precum descuierea usii sau tulburari de vorbire. De asemenea, se poate manifesta prin imposibilitatea de recunoastere a obiectelor obisnuite, incapacitatea de a lua decizii sau de a organiza activitatile zilnice, cat si tulburari de calcul, dezorientare in spatiu si timp sau dificultati de recunoastere a persoanelor cunoscute.
O persoana care va dezvolta boala Alzheimer poate prezenta agitatie, agresivitate verbala si fizica, incontinenta urinara si de materii fecale, dezinhibitie sexuala, tulburari ale comportamentului alimentar precum alimentatie neechilibrata, consumarea substantelor non-alimentare sau reducerea si crestere exagerata a apetiutului, depresie si anxietate, halucinatii si idei delirante.
Printre factori de risc care determina instalarea bolii Alzheimer se afla varsta inaintata, cu toate ca nu exista dovezi care sa arate ca este cauzata de procesul biologic al imbatranirii. De asemenea, alte cauze ale aparitiei bolii sunt fumatul, nivelul crescut de homocisteina din sange, anumite bacterii si virusuri si factori genetici. In ceea ce priveste evolutia bolii, aceasta este treptata, iar in faza cea mai avansata pacientul se afla in imposibilitatea de a efectua orice activitate cotidiana singur, avand in permanenta nevoie de asistenta.
Ingrediente ce pot fi folosite ca adjuvant pentru Alzheimer
Coenzima Q10
- Creste oxigenarea celulelor
- Se implica in generarea energiei celulelor
Pulbere Kelp
- Suplimenteaza cantitatea de minerale necesara organismului
- Imbunatateste functionarea glandei tiroide
Ginkgo biloba
- Asigura protectie antioxidanta la nivelul celulelor
- Creste fluxul sangvin din creier
Lecitina din soia
- Necesar pentru imbunatatirea memoriei
Flavonoide
- Antioxidant puternic care trece usor bariera de sange a creierului ca sa apere celulele de pericolul radicalilor liberi
Seleniu
- Puternic antioxidant pentru protectia celulelor creierului
Zinc
- Ajuta la stoparea formarii placii de amiloid din cauza carentei de zinc
Mar
- Ajuta la eliminarea metalelor toxice ca mercurul, care pot contribui la dementa
Suc de mere concentrat
- Ajuta la eliminarea metalelor toxice ca mercurul, care pot contribui la dementa
Turmeric
- Inhiba formarea si extinderea filamentelor beta-amiloidului si elimina placile de beta-amiloid existente
Alte ingrediente ce pot fi folosite ca adjuvant in Alzheimer:
Ulei de masline extravirgin
Ulei din samburi de struguri