Aritmia cardiaca este o dereglare anormala a ritmului inimii, care poate sa bata prea repede sau prea incet. Inima trebuie sa aiba o frecventa de 70-80 de batai pe minut, insa din cauza dereglarilor in formarea sau transmiterea stimulilor nervosi, apar tulburarile de ritm cardiac. Uneori aritmiile pot fi produse fara motiv, iar alteori sunt cauzate de un stimul care influenteaza inima. Printre stimuli se afla tutunul, stresul sau medicamentele care contin cofeina si cele impotriva tusei si a racelii.
Unele medicamente care sunt administrate impotriva anumitor afectiuni cardiace pot produce aritmii, cat si hipertensiunea arteriala, insuficientele valvulare, infarctul miocardic, glanda tiroida hiperactiva sau utilizarea anumitor droguri, precum cocaina. Exista mai multe tipuri de aritmii, clasificate in functie de ritmul batailor inimii, precum brahicardia sau ritm cardiac redus, tahicardia, care se manifesta prin ritm cardiac crescut si fibrilatia, caracterizata de batai cardiace rapide si necoordonate.
De asemenea, atunci cand aritmiile sunt cauzate de o anomalie la nivelul camerelor cardiace superioare, acestea sunt aritmii atriale, iar cele supraventriculare sunt produse la nivelul camerelor inferioare ale inimii. Alaturi de simtirea ritmului neregulat, in cazuri mai grave se pot resimti senzatii de "batai in plus" sau de pauza anormala intre doua contractii, slabiciune, ameteala, respiratie dificila, durere in piept, transpiratii sau pierderea temporara a constientei.
Aritmia cardiaca poate reprezenta un pericol pentru sanatate atunci cand sunt insotite de alte afectiuni cardiace. In aceste situatii este important sa se trateze corect, iar atunci cand sunt netratate pot cauza slabirea sau intinderea miocardului, ceea ce duce la cresterea riscului de aparitie a insuficientei cardiace, a accidentului vascular cerebral sau a infarctului miocardic.