Ateroscleroza este o afectiune caracterizata de blocarea circulatiei sangelui prin artere, din cauza depunerii colesterolului si a grasimilor pe peretii arterelor. In depozitele de grasime se depune treptat calciu si formeaza placi ateromatoase, care blocheaza circulatia sangelui prin artera afectata. Din cauza placilor ateromatoase, arterele devin rigide si isi pierd din extensibilitate si elasticitate, endoteliul sau stratul subtire de celule din interioul arterelor fiind afectat.
Endoteliul asigura un spatiu incapator in interiorul arterelor, pentru o buna circulatie a sangelui, insa, alaturi de colesterol, hipertensiunea arteriala si fumatul afecteaza structura celulelor din artere. Dupa ce placile de aterom incep sa se formeze, circulatia sangelui este afectata, iar daca boala este netratata, poate determina aparitia a numeroase afectiuni, precum cardimiopatie ischemica, accident vascular cerebral, infarct miocardic sau arteriopatie obliteranta periferica.
De asemenea, ateroscleroza poate fi declansata si de alti factori, precum sedentarismul, obezitatea, toleranta alterata la glucoza sau administrarea de anticonceptionale. Simptomele bolii se resimt la varste inaintate, iar daca a evoluat ingustarea uneia sau mai multor artere, atunci pot fi simtitie dureri. In plus, daca placile de aterom se rup, determina formarea cheagurilor de sange.
Daca ateroscleroza este localizata la nivelul membrelor inferioare, este cauzata o circulatie sanguina deficitara, insotita de dureri in timpul mersului si vindecarea greoaie a ranilor. Ateroslceroza arterelor care iriga creierul determina atacuri ischemice sau atac cerebral vascular, iar cea a arterelor coronare poate cauza infarct miocardic sau angina pectorala. Totodata, ateroslceroza aortei poate produce aparitia dilatatiilor anevrismale, iar cea a aortei mezenterice poate determina aparitia infarctului miocardic sau a ischemiei mezenterice.
Pentru a fi posibila prevenirea aterosclerozei, se recomandata evitarea fumatului, scaderea nivelului de colesterol, controlul diabetului, indepartarea stresului, ameliorarea obezitatii si scaderea tensiunii arteriale, cat si excluderea consumului abuziv de alcool, efectuarea de exercitii fizice si adoptarea unei alimentatii bogate in fructe si legume.