Boala celiaca este caracterizata de o sensibilitate a intestinului subtire la gluten, astfel incat persoanele afectate nu pot tolera glutenul, proteina prezenta in aproape toate cerealele cu boabe, cu exceptia orezului si porumbului. Atunci cand o persoana cu intoleranta la gluten consuma gluten, organismul declanseaza o reactie imuna, deoarece percepe aceasta proteina ca un antigen. Din cauza reactiei alergice care este produsa in organism in urma absorbtiei glutenului la nivelul intestinului, are loc inflamarea mucoasei intestinae si distrugerea vililor.
In urma acestei reactiei, apare malabsorbtia, deoarece organismul nu poate sa beneficieze de nutrientii necesari unei functionari optime, ceea ce duce la malnutritie. Este posibil ca boala celiaca sa fie ereditara sau sa fie cauzata de un deficit al unei enzime care digera glutenul. De asemenea, exista cercetari care arata ca poate fi cauzata de o anomalie a sistemului imunitar, din cauza careia anumite celule ataca mucoasa intestinala, atunci cand glutenul este absorbit la nivelul intestinului subtire. Cu toate acestea, cauza nu este cunoscuta cu exactitate.
Printre simptomele specifice bolii se afla dureri si distensie abdominala, flatulenta si senzatia de balonare abdominala, disconfort abdominal produs de o digestie proasta a alimentelor, scaun anormal, diaree, astenie, apetit scazut, scaderea in greutate si slabiciune musculara, varsaturi, semne de suferinta digestiva extrema la sugari si basicute pruriginoase la nivelul coatelor si genunchilor la persoanele cu dermatita herpetiforma.
De asemeena, alte simptome sunt determinata de carenta vitaminei D si a calciului. Astfel, printre simptomele bolii se afla osteoporoza si alte afectiuni osoase din cauza unei absorbtii deficitare a calciului alimentar. Alte complicatii sunt iritabilitatea la copii si depresia la adulti, tulburari de memorie si concentrare, impotenta, sterilitate, infectii respiratorii, pubertate intarziata sau absenta menstruatiilor.
Din tratamentul impotriva bolii celiace este importanta evitarea alimentelor care contin gluten, insa este recomandat ca pana la refacerea intestinului sa se evite si produsele lactate grase. De asemenea, se pot consuma alimente bogate in fibre, alaturi de vitaminele A, zinc si acid foloc, pentru a mentine sanatatea tubului digestiv.
Ingrediente ce pot fi folosite ca adjuvant pentru Boala Celiaca
Zinc
- Intareste sistemul imunitar
- Grabeste procesul de regenerare
Ulei de in presat la rece
- Necesar pentru vilii din intestine
Vitamina B12
- Malabsorbtia vitaminei B12 duce la boala celiaca
Germeni de lucerna
- Suplimenteaza vitamina K, adesea deficitara la cei cu boala celiaca
Lucerna
- Suplimenteaza vitamina K, adesea deficitara la cei cu boala celiaca
Seminte de lucerna
- Suplimenteaza vitamina K, adesea deficitara la cei cu boala celiaca
Cupru
- Necesar echilibrului zincului in organism
Seminte de in
- Contin fibre care nu se absorb in intestin
Seminte de in auriu
- Contin fibre care nu se absorb in intestin
Seminte de in maro
- Contin fibre care nu se absorb in intestin
Flavonoide
- Intareste sistemul imunitar
Vitamina D3
- Ajuta la absorbtia calciului
Frunze de maslin
- Contribuie la inlaturarea infectiei
Alte ingrediente ce pot fi folosite ca adjuvant in Boala Celiaca: