Instalarea afectiunilor aparatului respirator este mai frecventa in special atunci cand trecem de la un anotimp la altul, deoarece in aceste perioade sistemul imunitar al organismului este mai slabit. Printre factorii care determina aparitia afectiunilor respiratorii se afla fumatul, alergia, poluarea atmosferica si varsta. Una dintre cele mai intalnite afectiuni respiratorii este astmul bronsic, care se manifesta prin dificultati de respiratie, din cauza ingustarii bronhiilor. Simptomele acestei afectiuni respiratorii sunt crizele de sufocare, respiratia ingreunata si tusea iritanta.
Dispneea sau dificultatea de respiratie este intalnita atat la persoanele care sufera de afectiuni pulmonare, cardiace sau anemie, cat si la cele afectate de alergii respiratorii sau infectii respiratorii. Cele mai frecvent intalnite cauze ale dificultatilor de respiratie sunt astmul bronsic, bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC), obezitatea, hipertensiunea pulmonara sau cardiomiopatiile.
Astfel, dispneea poate fi cauzata si de bronhopenumopatia obstructiva cronica, aceasta fiind o afectiune care se nu se poate vindeca, insa se poate ameliora. Simptomele acesteia sunt respiratiile scurte, episoade repetate de bronsita acuta, productia cronica de sputa sau tuse cronica. Pentru a favoriza un control corect al bolii, se recomanda renuntarea la fumat.
Pentru prevenirea afectiunilor respiratorii se recomanda sa faceti sport sau sa va plimbati cel putin 30 de minute pe zi, sa petreceti cat mai mult timp in aer liber, atunci cand temperatura este scazuta si sa respirati pe nas cu gura inchisa sau sa urmati o dieta bogata in legume si fructe proaspete.