Depresia este o afectiune mentala, care se manifesta prin tristete, anxietate, pesimism, scaderea interesului si a bucuriilor simtite inainte de aparitia afectiunii, cat si o stare permanenta de oboseala, scaderea puterii de concentrare si a increderii in sine. Aceste simptome sunt resimtite aproape zilnic sau pentru cel putin 2 saptamani si afecteaza pacientul atat pe plan social, cat si profesional.
Principalul simptom cu care se confrunta persoanele depresive este starea trista, care apare in aparenta fara sa existe un motiv, iar majoritatea persoanelor afectate de depresie isi pierd interesul fata de hobby-uri si diferite activitati pe care inainte le desfasurau cu placere. Totodata, este prezentata si o scadere sau crestere in greutate, care nu este cauzata de urmarea unei diete, insomnie sau hipersomnie, cat si dificultati de trezire. Alte simptome sunt dorinta de a muri, fara un plan sau o tentativa de suicid, scaderea capacitatii de a gandi si sentimentele de inulitate sau de invinovatire.
Depresia poate fi cauzata de anumite medicamente, afectiuni cronice precum cele cardiace sau cancer, tulburari ale secretiei hormonale cum ar fi un dezechilibru al glandei tiroide, infectii precum cele virale, factori puternici de stres, consumul de alcool sau de droguri, menopauza, durerea cronica, oboseala, sindromul premenstrual cronic, stresul, nasterea recenta sau persoanele in varsta, care trec de la a fi independenti, la a avea nevoie in permanenta de cineva.
In functie de durata si de severitate, depresia poate fi usoara, moderata sau severa, poate avea un debut brusc in cazul depresiei acute sau pe o perioada indelungata, atunci cand apare depresia cronica. La fiecare persoana in parte depresia evolueaza diferit, iar in unele cazuri poate debuta cu simptome de anxietate sau de tristete si lipsa de energie. Din nefericire, uneori depresia reapare si poate contribui la aparitia anumitor afectiuni, precum boala arterelor coronare.
De asemenea, depresia este o afectiune extrem de intalnita, astfel incat una din 10 persoane care efectueaza un consult medical sufera de depresie, insa exista persoane care se simt jenate de simptomele pe care le prezinta si nu solicita ajutor profesional. Pentru a favoriza indepartarea starilor depresive si pentru a imbunatati calitatea vietii persoanelor depresive, acestea trebuie sa primeasca tot sprijinul de care au nevoie din partea familiei si din partea prietenilor.