Diabet
Diabetul este o afectiune metabolica, care se manifesta fie prin producerea unei cantitati foarte mici de insulina sau lipsa acesteia, fie prin rezistenta organismului la insulina secretata. Este important ca dupa digestie, glucoza sa patrunda in interiorul celulelor, aceasta fiind principala sursa de energie a organismului. Pentru a fi posibila utilizarea eficienta a glucozei, este nevoie de insulina, care este un hormon produs de pancreas. Din cauza lipsei insulinei sau rezistentei crescute a organismului la acest hormon, nu se poate utiliza principala sursa de combustibil, cu toate ca in organism se afla o cantitate mare de zahar.
Exista 3 tipuri de diabet, respectiv diabet de tip I, care este o afectiune autoimuna, atunci cand sistemul imun ataca celulele beta producatoare de insulina si le distruge, diabet de tip II, atunci cand pancreasul produce o cantitate suficienta de insulina insa nu o poate utiliza corespunzator si diabet de tip gestational, care apare in timpul sarcinii. Diabetul se manifesta de regula prin urinari dese, cresterea poftei de mancare, scaderea in greutate, oboseala, vedere tulbure, iritabilitate, sete continua si consumarea unor cantitati mari de apa.
La persoanele cu diabet zaharat de tip I, aceste simptome sunt intalnite in primele1-3 luni inainte de diagnosticare, iar in cazul diabetului de tip II, aceste simptome apar cu 5-10 ani inainte. De asemenea, diabetul de tip I poate sa apara la orice varsta, insa este intalnit de obicei la copii si la adultii tineri, pana in 30 de ani. Complicatiile acute ale diabetului sunt hipoglicemia si coma hipoglicemica, alaturi de coma diabetica cetoacidozica si coma diabetica hiperosmolara. Complicatiile cronice sunt angina pectorala, atacul de cord si insuficienta cardiaca, atacul cerebral vascular, tulburarile de vedere, afectiuni oftalmologice, afectiuni renale, neuropatie, afectiuni dermatologice, afectiuni gingivale sau afectiuni digestive.
Pentru a se preveni diabetul, se recomanda o activitate fizica regulata, alaturi de renuntarea la alcool si fumat, consumul alimentelor sarace in grasimi, cat si o alimentatie bogata in legume, cereale integrale, lactate semidegresate si fructe. De asemenea, se recomanda controlul greutatii corporale, pentru ca indicele de masa corporala sa fie mai mic de 25 kg/mp, cat si mentinerea circumferintei taliei la barbati sub 94 de centimetri si sub 80 de centimetri la femei. In plus, persoanele cu diabet trebuie sa isi monotorizeze glicemia si este important sa aiba mereu asupra lor glucometrul.
Cele mai cautate produse pentru Diabet