Fibroza pulmonara este o afectiune care se manifesta prin cicatrizarea tesutului pulmonar si este cauzata de producerea exagerata de tesut conjunctiv. Exista numeroase cauze care determina aparitia acestei afectiuni, precum infectiile cu virusi, bacterii, paraziti sau ciuperci, afectiuni sistemice, precum artrita reumatoida, boli vasculare sau sarcoidoza, inhalarea substantelor poluante, administrarea anumitor medicamente sau insuficienta pulmonara acuta. Printre medicamentele care pot afecta plamanul se afla cele chimioterapeuticele, unele antibiotice, medicamentele administrate impotriva aritmiei cardiace, cat si a altor afectiuni cardiovasculare.
Fibroza pulmonara poate fi cauzata de anumite afectiuni care pot afecta tesuturile intregului organism, precum lupus eritematos sistemic, artrita reumatoida, dermatomiozita sau poliomielita. Printre factorii de risc cei mai frecventi care determina aparitia bolii se afla varsta, deoarece este mai intalnita la adultii de varsta mijlocie sau inaintata, cat si sexul, fiind mai afectati barbatii, alti factori fiind fumatul, virusurile sau expunerea la toxine, precum cele din industria miniera sau constructii.
Cele mai intalnite simptome ale fibrozei pulmonare sunt dificultatea de a respira, in special in timpul sau dupa o activitate fizica si tusea uscata. Alaturi de acestea, pot fi resimtite stari de oboseala, scaderea inexplicabila in greutate, dureri musculare sau articulare, iar simptomele se manifesta atunci cand boala se afla intr-un stadiu avansat si leziunile pulmonare sunt deja formate. Din nefericire, odata formate leziunile pulmonare, tesutul pulmonar nu isi va mai reveni.
Formarea cicatricelor la nivelul plamanilor favorizeaza aparitia unor complicatii, precum hipertensiune arteriala pulmonara, care se manifesta la nivelul arterelor pulmonare si este o afectiune grava sau hipoxemie, care se manifesta prin scaderea nivelului de oxigen din sange si afecteaza functionarea normala a organismului. De asemenea, o alta complicatie este insuficienta respiratorie, care apare in ultimul stadiu al boli pulmonare cronice si se manifesta cand in sange se afla un nivel de oxigen extrem de scazut.
Cu toate ca fibroza pulmonara nu poate fi vindecata, se pot lua masuri pentru a incetini evolutia bolii, precum renuntarea la fumat, practicarea in mod constant a exercitiilor fizice, adoptarea unui stil alimentar sanatos, prevenirea oboselii si un control al refluxului gastroesofagian, pentru a incetini evolutia bolii.