Gastrita este o afectiune a mucoasei gastrice, care poate fi acuta sau cronica si care determina aparitia unor leziuni ce pot duce la cicatrizare sau la diferite complicatii, precum hemoragii sau perforatii. Gastrita acuta are ca principala cauza ingestia anumitor medicamente, precum aspirina sau antiinflamatoare, cat si abuzul de bauturi alcoolice, infectia cu Helicobacter Pylori, ingurgitarea unor substante caustice, consumul excesiv de alimente dificil de digerat sau condimente. Daca este netratata la timp, aceasta forma de gastrita se poate croniciza.
Gastrita cronica evolueaza pe o perioada indelungata si poate duce la aparitia hemoragiei la nivelul mucoasei gastrice. Se manifesta prin senzatia de presiune si arsura in partea superioara a abdomenului, durere permanenta iar uneori cu iradiere dorsala, senzatie de balonare sau satietate. In general gastrita se manifesta printr-o senzatie de arsura in partea superioara a abdomenului, insa poate fi si asimptomatica. Durerile sunt mai puternice dupa servirea unor mese copioase, cafea sau alcool.
Microbul Helicobacter Pylori reprezinta un factor de risc atat pentru aparitia gastritei, cat si a ulcerului gastro-duodenal si chiar a cancerului gastric. La prezentarea simptomelor specifice gastritei, se recomanda efectuarea unui consult medical, iar pentru a se trata, este important ca, alaturi de administrarea unui tratament medicamentos, sa se urmeze un regim alimentar adecvat. Este importanta excluderea din alimentatie a condimentelor, cat si evitarea bauturilor carbogazoase si renuntarea la tutun sau alcool.