Hepatita este o afectiune a ficatului, care poate fi acuta, situatie in care evolueaza pe o perioada mai mica de sase luni, sau cronica, cand evolueaza pe o durata mai mare de sase luni. Cea mai frecventa forma de hepatita este hepatita A, care este o boala infecto-contagioasa acuta, cauzata de virusul hepatic A.Se trasmite prin contaminarea directa cu bolnavul sau prin contaminarea indirecta, fie prin alimente, fie prin apa contaminata. Debuteaza cu astenie, febra, anorexie sau disconfort digestiv, iar apoi poate fi insotita de icter, urina inchisa la culoare sau scaune decolorate, fara sa cronicizeze.
Hepatita virala B este o afectiune severa, cauzata de infectia cu virusul hepatic B, iar trasmiterea se face prin transfuzii de sange cu sange infectat, prin utilizarea seringelor si acelor contaminate sau piercing, cat si prin contact sexual cu o persoana purtatoare de AgHBs, sau de la mama infectata la nou-nascut. De cele mai multe ori, hepatita virala acuta se vindeca in cateva luni, insa exista si un numar mai mic de paciente care nu se vindeca. Acestia sunt purtatorii virusului hepatic B, pot transimite boala si pot dezvolta hepatita cronica B, aceasta putand duce la aparitia cirozei. Pentru a fi prevenit acest tip de hepatita, se poate face un vaccin antihepatic B.
Una dintre cele mai intalnite hepatite cronice este hepatita C, care poate avea drept complicatii insuficienta hepatica, cancerul hepatic sau ciroza hepatica. Se transmite prin contactul cu sange sau produse cu sange infectat, iar printre simptomele acesteia se afla greata, oboseala, inapetenta, dureri articulare si musculare, cat si un disconfort sub coastele din partea dreapta. Din nefericire, impotriva hepatitei cronice C nu exista un vaccin, insa se poate preveni prin evitarea factorilor de risc care determina aparitia bolii.
Alaturi de hepatitele virale exista si hepatita toxica, care apare atunci cand ficatul este afectat de substante toxice sau ciuperci otravitoare. Se manifesta prin varsaturi, greata, oboseala, inapetenta, scadere ponderala, urina de culoare inchisa si icter. Alte forme de hepatita intalnite sunt cea alcoolica, intalnita atat la consumatorii cronici de alcool, cat si la persoanele care nu obisnuiesc sa consume alcool si hepatita autoimuna. Aceasta din urma apare atunci cand sistemul imunitar al organismul ataca celulele hepatice si este o afectiune cronica.