Insuficienta renala este caracterizata prin scaderea functiei renale, care poate fi acuta, atunci cand se produce rapid sau cronica, atunci cand este lenta. Daca atunci cand sunt sanatosi rinichii filtreaza deseurile din organism si asigura un nivel optim de apa, sare si minerale in sange, atunci cand nu isi mai indeplinesc functia, se acumuleaza in organism deseurile, electrolitii si lichidele, afectand starea de sanatate. Cauzele care determina slaba functionare a rinichilor sunt numeroase, iar printre acestea se afla pierderea unei cantitati mari de sange in urma unei raniri grave sau a unei interventii chirurgicale, deshidratarea organismului, afectiunile care afecteaza rinichii sau ficatul, precum ciroza hepatica sau lupus eritematos sistemic, cat si afectiunile cardiace, precum infarctul miocardic sau insuficienta cardiaca.
Alte cauze pot fi administrarea unor medicamente care pot afecta rinichii, precum antibioticele cu gentamicina sau antiinflamatoarele nesteroidiene. Insuficienta renala acuta este de cele mai multe ori asimptomatica, iar atunci cand apar simptomele, acestea includ umflarea picioarelor, senzatia de sete si gura uscata, productia scazuta de urina, tahicardia, confuzie, anxietate, senzatie de ameteala atunci cand pacientul se afla in picioare, durere sub cutia toracica pana la nivelul taliei, inapetenta, greata, varsaturi sau somnolenta.
Atunci cand insuficienta renala acuta este netratata, determina aparitia unor complicatii, precum infectia, sindromul uremic sau cresterea potasiului in sange, ceea ce poate favoriza aparitia unor afectiuni cardiace. Insuficienta renala cronica se dezvolta pe o perioada de mai multi ani, iar simptomele sunt resimtite intr-un stadiu avansat al bolii. Cele mai intalnite cauze ale insuficientei renale cronica sunt diabetul zaharat de tip 2 si hipertensiunea arteriala, insa si administrarea anumitor medicamente poate produce leziuni renale cronice.
Atunci cand este diagnosticata prea tarziu si cand rinichii au fost distrusi complet, posibilitatile de tratament includ dializa, care are rolul de a curata organismul de deseurile pe carele gazduieste, prin folosira unor sisteme de filtrare. O optiune pentru dializa este reprezentata de transplantul de rinichi, acesta oferind o calitate mai buna a vietii decat dializa. Pentru a impiedica insa aparitia insuficientei renale, fie acute, fie cronice, se recomanda monotorizarea constanta a starii de sanatate, pentru a diagnostica timpuriu orice problema de sanatate care ar putea afecta rinichii.
Ingrediente ce pot fi folosite ca adjuvant pentru Insuficienta renala
Vitamina B6
- Reduce retentia de lichide
Vitamina C
- Acidifica urina, imbunatateste functionarea sistemului imunitar si ajuta la recuperare
Flavonoide
- Acidifica urina, imbunatateste functionarea sistemului imunitar si ajuta la recuperare
Vitamina A
- Importanta in regenerarea invelisului tractului urinar si in activitatea sistemului imunitar
Vitamina E
- Ajuta sitemul imunitar, distruge radicalii liberi
Zinc
- Imunostimulator necesar recuperarii si important inhibitor al cristalizarii si aparitiei cristalelor
Seminte de telina
- Efect diuretic natural
Nalba
- Ceaiul de nalba ajuta la curatarea rinichilor
Alte ingrediente ce pot fi folosite ca adjuvant in Insuficienta renala: