Intepaturile de insecte sunt insotite de aparitia unor zone eritematoase, edematiate si pruriginioase, care se pot observa pe o durata de cateva ore sau de cateva zile si pot fi putin dureroase sau lipsite de durere. La inceput simptomele pot fi neobservabile, urmand ca dupa aceea sa apara o zona mai rosie, dureroasa si tumefiata a pielii, intensitatea durerii diferentiindu-se in functie de insecta care a cauzat intepatura. In unele situatii pot sa apara anumite reactii alergice severe, manifestate prin aparitia socului, atunci cand sistemul circulator nu mai poate sa asigure fluxul sanguin catre organele vitale, dificultati de respiratie, tuse, senzatia de sufocare, confuzie, ameteala, crampe abdominale, urticarii, inrosirea pielii, diaree sau edematizarea buzelor, limbii, palmelor, mucoaselor, talpilor si pleoapelor.
Reactiile alergice in urma intepaturilor de insecte apar mai rar. Speciile precum vaduva neagra, omizi sau scorpioni pot produce reactii toxice, insa acestea pot fi intalnite si dupa intepaturile de albine, viespii sau furnici. Simptomele cele mai serioase, care sunt cauzate de intepaturile de insecte includ cresterea frecventei respiratorii, aparitia starilor de somnolenta sau de confuzie, modificari ale pulsului sau ale temperaturii corporale, cat si aparitia unor episoade convulsive.
De cele mai multe ori intepaturile de insecte nu necesita un tratament special, insa este important ca atunci cand ati fost intepat de insecte, sa va indepartati de zona in care ati fost intepat, cat si sa mentineti membrul in care ati fost intepat coborat, pentru a nu stimula circulatia si a impiedica imprastirerea veninului in corp. De asemenea, zona afectata trebuie curatata cu atentie, prin folosirea unui sapun antibacterian, iar apoi prin dezinfectarea cu alcool sanitar sau cu un alt antiseptic.
Prevenirea intepaturilor de insecte este posibila prin folosirea unui produs care sa indeparteze insectele atunci cand petreceti timpul in aer liber sau va aflati in zone populate de insecte. De asemenea, este recomandat sa se evite utilizarea parfumurilor florale puternice si a produselor de par parfumate pe perioada verii, deoarece acestea atrag insectele, cat si purtarea unor haine lejere, care sa acopere mainile, abdomenul si picioarele atunci cand mergem in paduri, pe marginea lacurilor sau in alte zone cu multe insecte.