Polineuropatia apare atunci cand sunt afectati simultan mai multi nervi periferici care au localizari diferite si care poate fi atat acuta, cat si cronica. Din cauza faptului ca poate afecta toate cele trei tipuri de fibre care formeaza nervicii periferici, precum fibrele vegetative, motore si senzitive, determina aparitia unor simptome motorii, vegetative sau senzitive. Cauzele care determina aparitia polineuropatiei acute sunt infectiile cu bacteriile care produc exotoxine, afectiunile autoimune, precum este sindromul Guillain-Barre, cancerul, anumite substante toxice si metalele grele, cat si administrarea unor medicamente, precum sunt antibioticele, chimioterapeuticele, antiepilepticele sau sedativele.
Polineuropatia cronica poate fi cauzata de abuzul de alcool, diabet, insuficienta hepatica, hipotiroidismul, anumite deficiente nutritionale precum este deficitul de tiamina, anemia pernicioasa, insuficientele hepatice si renale, ingestia excesiva a vitaminei B6 sau unele tumori, precum sunt cele pulmonare. Polineuropatiile acute se pot manifesta prin pareza in membrele inferioare, care evolueaza rapid, astfel incat poate afecta membrele superioare sau chiar nervii cranieni.
Polineuropatiile cronice se manifesta de obicei prin parestezii, arsura sau senzatie de intepare, insa in cazul acestor polineuropatii este afectata mai rar capacitatea motorie. Din cauza faptului ca la anumite polineuropatii cronice sunt afectati si nervii autonomi, este posibil sa apara simptome precum constipatii sau disfunctii sexuale sau vezicale.
In tratarea polineuropatiilor, este importanta atat ameliorarea simptomelor, precum amorteli sau durere neuropata, cat si indepartarea bolii care a cauzat polineuropatia. In cazul polineuropatiilor ereditare, se recomanda exercitii fizice, care contribuie la cresterea fortei musculare, cat si exercitii de rezistenta si de crestere a flexibilitatii. Printre cele mai potrivite sporturi sunt aerobicul, ciclismul si inotul. In plus, sunt de un real sprijn dispozitivele ortopedice ajutatoare, care asigura o crestere a mobilitatii pacientilor.