Retinopatia diabetica este o afectiune a vaselor de sange care hranesc retina si se numara printre complicatiile oftalmologice ale diabetului. Aceasta afectiune se manifesta prin tulburari de vedere sau chiar orbire, iar pentru a se preveni, se recomanda mentinerea valorilor normale ale glicemiei sau aproape normale. Boala predomina la pacientii cu diabet, in functie de tipul de diabet. Astfel, in cazul diabetului de tip I, retinopatia este intalnita la aproximativ 25% dintre pacientii care sufera de diabet de 5 ani, iar dupa 10 ani de la instalarea bolii este intalnita la 60% dintre pacienti. Dupa 15 ani de diabet, retinopatia este intalnita la 98% dintre pacienti, iar dupa 20 de ani, apar la aproape toti pacientii cu diabet de tip I.
La diagnosticarea diabetului de tip II, aproximativ 21% dintre pacienti sufera de retinopatie, aceasta putand fi dezvoltata inainte de diagnosticarea bolii. Dupa 15 ani, 85% dintre pacientii care sunt tratati cu insulina si 60% dintre cei tratati fara insulina sufera de retinopatie, iar dupa 20 de ani, peste 60% dintre pacienti au retinopatie. Cum influenteaza diabetul aparitia retinopatiei nu este cunoscut cu exactitate, insa la persoanele cu diabet, vasele de sange de dimensiuni mici din organism sunt deteriorate, iar fluxul din acestea este modificat. Retinopatia diabetica apare atunci cand modificarile sunt localizate la nivelul retinei.
Simptomele retinoptiei diabetice includ durere la nivelul ochiului, vedere incetosata sau distorsionata, cat si dificultati de citire, pierderea partiala sau totala a vederii, senzatia de "vedere printr-un val" sau dificultati de citire. Printre complicatiile bolii se afla hemoragiile in interiorul ochiului, producerea de noi vase de sange pe suprafata irisului, care determina cresterea presiunii intraoculare sau formarea de tesut cicatriceal care duce la dezlipierea de retina. Alaturi de factorii de risc controlabili ai retinopatiei diabetice, precum sarcina, valorile crescute ale colesterolului sau tensiunea arteriala crescuta, exista si factori de risc incontrolabili, precum istoricul familial de retinopatie diabetica sau nefropatie.
Prevenirea pierderi vederii cauzata de retinopatie se poate realiza prin controlul periodic al glicemiei, cat si al tensiunii arteriale si examinarea oftalmologica in cazul aparitiei tulburarilor de vedere. Daca se reduce nivelul de colesterol, se evita fumatul, se efectueaza activitate fizica regulata pentru a mentine glicemia in limite normale si se evita efortul fizic crescut, se poate reduce riscul de retinopatie severa.
Ingrediente ce pot fi folosite ca adjuvant pentru Retinopatie diabetica
Cartilaj de rechin
- Pentru prevenirea si, eventual, stoparea bolii prin inhibarea cresterii vaselor mici de sange in ochi , care contribuie la pierderea vederii
Vitamina A
- Necesara pentru toate afectiunile oculare
Luteina
- Necesara pentru toate afectiunile oculare
Alte ingrediente ce pot fi folosite ca adjuvant in Retinopatie diabetica: