Tusea este un simptom al anumitor afectiuni si o modalitate de apare a organismului, prin care sunt eliberate caile respiratorii. Aceasta poate fi reflexa sau involuntara si poate fi de natura bronhopulmonara, atunci cand este cauzata de astm, bronsita, traheita sau cancerul bronhopulmonar, cat si de natura cardiaca, precum este in cazul insuficientei cardiace, digestiva, intalnita in refluxul gastro-esofagian sau otorinolaringologica, manifestata in afectiunile sinuzita, otita sau rinofaringita. Tusea poate fi umeda, atunci cand este urmata de expectoratie sau uscata, cand este lipsita de expectoratie.
In unele cazuri tusea contribuie la curatarea aparatului respirator, iar printre factorii declansatori se afla fumul de tigara, praful, spray-urile de casa cu aerosoli, aerul rece si uscat, smogul sau diferite parfumuri. Exista si anumite medicamente, precum cele administrate impotriva hipertensiunii arteriale, care pot produce tuse. De asemenea, prezenta unui corp strain in trahee, precum o bucata de alimente determina aparitia tusei.
In cazul tusei uscate, aceasta dispare dupa 1-2 saptamani, iar de un real sprijin pentru indepartarea acesteia este consumul de lichid. Tusea umeda ajuta la eliminarea mucusului pentru a indeparta iritantii din plamani si caile aeriene. Daca o tuse dureaza peste 2-3 saptamani, aceasta devine cronica si poate fi insotita de febra, transpiratii nocturne, wheezing, scadere in greutate sau mucus sangvinolent. Aceasta poate fi cauzata de o infectie virala, insa prin descoperirea cauzei si tratarea acesteia, tusea poate fi ameliorata.
Pentru a se preveni tusea, se recomanda evitarea fumatului, evitarea expunerii la alergeni daca suferiti de alergii sezonere, iar daca alergiiile va afecteaza pe toata perioada anului, atunci este recomandat sa acoperiti cu o husa perna si saltele si sa evitati factorii declansatori. Ameliorarea tusei este posibila prin umidificarea aerului cu ajutorul unui vaporizator de cateva ori pe zi si un consum crescut de lichide.