Acidul alfa lipoic a fost descoperit in anul 1950, iar din anul 1988 se cunoaste efectul sau puternic antioxidant. Este important pentru transportul glucozei spre muschi si cu toate ca organismul produce suficient acid alfa lipoic, in perioadele solicitante productia sa poate fi insuficienta.
Datorita faptului ca este solubil in apa si in grasime, cat si pentru ca poate trece de membrana creierului, este supranumit "antioxidantul universal" si poate fi utilizat in intreg organismul. Totodata, actioneaza in interiorul si in exteriorul celulelor si este eficient in neutralizarea radicalilor liberi. Alaturi de efectul sau puternic antioxidant, acidul alfa lipoic ajuta la cresterea eficientei altor antioxidanti, precum sunt vitaminele C si E.
Acidul alfa lipoic contribuie la imbunatatirea vederii si inlatura mineralele daunatoare din organism. Imbunatateste functia mitocondriilor, pentru a asigura o buna functionare a arterelor coronare si este utilizat in Europa de 3 decenii pentru a trata diabetul zaharat. In urma cu aproximativ 40 de ani a fost utilizat acest acid pentru a ameliora diferite forme de hepatita.
In urma unui studiu s-a aratat eficienta sa in refacerea functiei hepatice. La studiu au participat 79 de persoane cu leziuni hepatice acute si severe, iar 75 dintre acestea si-au recuperat in intregime functia hepatica, dupa ce li s-a administrat intravenos acid afla lipic. De asemenea, ajuta la protejarea tesuturilor creierului si a nervilor. In plus, s-a constatat ca ajuta la incetinirea procesului de imbatranire prin efectul de imbunatatire a fluxului de sange si prin cresterea imunitatii organismului.
Datorita multiplelor beneficii conferite de acidul alfa lipoic, este prezent in compozitia unor suplimente nutritive.