Descrierea generala a acidului hialuronic.
Acidul hialuronic este o substanta produsa in mod natural de catre organismul nostru, care ajuta la mentinerea pielii hidratate. Acest acid este un glicozaminoglican nesulfatat, care este distribuit pe scara larga la nivelul intregului corp in tesuturile epiteliale, conjunctive si neurale. Acidul hialuronic este unul dintre principalele componente ale matricei extracelulare si contribuie semnificativ la migrarea si proliferarea celulelor. O persoana are in medie aproximativ 15 grame de acid hialuronic in corp, din care o treime este utilizata si inlocuita zilnic.
Straturile pielii sunt sustinute in partea de jos prin coloane de fibre formare in cea mai mare parte de colagen. Aceasta retea de fibre formeaza buretele molecular cunoscut sub numele de tesut conjunctiv. Acidul hialuronic este o substanta vascoasa, care ajuta la lubrifierea articulatiilor si la sustinerea formei lor.
Actiunile benefice ale acidului hialuronic oferite organismului:
1. Sustine sanatatea pielii si supletea acesteia.
Aproximativ jumatate din acidul hialuronic din corpul dumneavoastra este prezent la nivelul pielii, ce are rolul de a sustine umiditatea pielii. Cu toate acestea, procesul natural de imbatranire si expunerea la soare, fum de tutut si poluare, pot contribui la reducerea cantitatii de acid hialuronic din piele. Administrarea unor suplimente ce au in compozitia lor acid hialuronic, contribuie la reducerea acestui declin, oferind organismului cantitati optime din aceasta substanta.
O piele hidratata in mod corespunzator ajuta la reducerea aspectului ridurilor. In momentul aplicarii topice a acidului hialuronic la nivelul pielii, acesta are posibilitatea de a ameliora roseata, dermatita si liniile fine de expresie.
2. Acidul hialuronic este un bun adjuvant in grabirea procesului de cicatrizare a ranilor.
Aceasta substanta ajuta in procesul de refacere a ranilor intr-un mod mai rapid, gratie capacitatii sale de a ameliora inflamatiile si semnalizeaza corpul pentru a construi mai multe vase de sange la nivelul zonei afectate.
Acidul hialuronic poseda efecte antibacteriene, ajutand la scaderea riscului de infectie, atunci cand acesta este aplicat la nivelul ranilor deschise.
3. Amelioreaza durerile articulare.
La nivelul articulatiilor regasim acid hialuronic, ce ofera lubrifiere optima oaselor. Atunci cand acestea sunt corespunzator lubrifiate, durerile articulare nu sunt resimtite la nivelul corpului. Suplimentele alimentare ce au in compozitia lor acid hialuronic, ajuta persoanele cu osteoartrita, o afectiune articulara degenerativa ce duce la uzura si ruperea articulatiilor pe parcursul timpului.
4. Simptomele refluxului acid pot fi ameliorate cu ajutorul acidului hialuronic.
Cand apare reflux acid, continutul stomacului dumneavoastra este regurgitat in gat, provocand durele si deteriorare la nivelul captuselii esofagului. Acidul hialuronic poate fi un bun adjuvant in calmarea captuselii afectate a esofagului si la grabirea recuperarii acestuia.
5. Acidul hialuronic amelioreaza uscarea ochilor si disconfortul.
Gratie calitatii acidului hialuronic de a mentine umezeala, acesta poate fi un bun adjuvant in ameliorarea uscaciunii ochilor. Picaturile oftalmologice ce contin acid hialuronic sunt frecvent utilizate in timpul interventiilor chirurgicale pentru a ameliora inflamatiile si pentru a accelera procesul de inchidere si cicatrizare al ranilor.
6. Sustine sanatatea osoasa.
Doua studii au constatat ca suplimentele cu acid hialuronic pot ajuta la incetinirea ratei pierderii osoase in cazul sobolanilor cu osteopenie, prima faza a pierderii osoase care precede osteoporoza. Studiile cu tuburi de testare au aratat, de asemenea, ca dozele ridicate de acid hialuronic pot creste activitatea osteoblastelor, celule responsabile de constructia tesutului osos nou.
7. Poate preveni durerea de la nivelul vezicii urinare.
Aproximativ 3-6% dintre femei pot avea cistita interstitiala, ce provoaca durere abdominala si sensibilitate. In timp ce cauzele acestei afectiuni sunt necunoscute, s-a constatat ca acidul hialuronic contribuie la ameliorarea durerii si frecventei urinare asociate cu aceasta conditie.