Cromul este un mineral necesar organismului pentru rolul sau in digestia alimentelor, in metabolizarea macronutrientilor si in echilibrarea nivelului de zahar din sange. Astfel, cromul contribuie la transportarea zaharului din sange catre celulele si ajuta la metabolizarea proteinelor si grasimilor in energie. Datorita efectului sau de controlare a nivelului de zahar din sange, este un mineral util persoanelor cu diabet.
De asemenea, contribuie la dezvoltarea masei osoase si imbunatateste procesul de ardere a grasimilor din organism. Lipsa de crom influenteaza instalarea diabetului si a aterosclerozei, iar un nivel optim al acestui mineral favorizeaza scaderea tensiunii arteriale si a numarului de trigliceride, cat si cresterea colesterolului bun. Mentine astfel sanatatea sistemului cardiovascular si atenueaza pofta de dulce. Suplimentarea cu crom reduce cu 41% riscul de atac de cord, potrivit lui Harry G. Preuss de la Georgetown University Medical Center.
Deficienta de crom se manifesta prin iritabilitate, ameteala, senzatia de foame permanenta, dependenta de dulciuri, sete excesiva si somnolenta. Prezenta unui nivel optim de crom in organism ajuta la dezvoltarea masei musculare si sprijina organismul in procesul de metabolizare mai rapida a carbohidratilor. De asemenea, imbunatateste sanatatea ochilor si reduce riscul de instalare a glaucomului.
Femeile aflate la menopauza pot beneficia de efectul cromului de a incetini pierderile de calciu. Este util pentru a preveni depresia, imbunatateste performanta atletica si asigura protectie ADN-ului. Beneficiile conferite de crom pentru sustinerea sanatatii sunt numeroase, motiv pentru care este un mineral important pentru organism.