Frasinul este un arbore ce mai este recunoscut si dupa denumirea sa stiintifica de Fraxinus excelsior. Frunzele acestui arbore poseda proprietati astringente, cathartice, usor diuretice, laxative si purgative. Acesta a fost utilizat in cadrul medicinei traditionale pentru ameliorarea constipatiei.
Este interesant de observat ca aproape toate partile Frasinului poseda beneficii terapeutice. Acest aspect a fost prima data demonstrat coloniilor timpurii europene de catre indienii americani.
Semintele de Frasin au proprietati terapeutice si au fost utilizate de-a lungul timpului gratie efectelor Frasinului de a fi un bun diuretic, afrodiziac, tonic pentru a spori apetitul si pentru ameliorarea febrei.
Scoarta Frasinului are efecte tonice si astringente, fiind utila in ameliorarea starilor febrile. Din cauza astringentei sale, aceasta a fost utilizata pe scara lagra in ameliorarea febrei intermitente.
Frunzele, scoarta si crengile tinere din cadrul Frasinului contin in compozitia sa cumarine care inhiba cresterea bacteriilor si a ciupercilor. De asemenea, acest arbore poate fi considerat un remediu natural pentru grabirea procesului de refacere si regenerare a ranilor si pentru ameliorarea inflamatiilor de la nivelul organismului.
Se recomanda utilizarea Frasinului in cazul pacientilor ce sufera de artrita, reumatism, arsuri ale pielii, guta, acesta posedand proprietati antireumatice si antioxidante.
De asemenea, frunzele acestui arbore pot ajuta la ameliorarea si prevenirea infectiilor urinare, gratie efectelor sale antiinflamatorii.
Ceaiurile preparate din frunze de Frasin sunt inca folosite pentru a ameliora febra, precum si pentru a reduce retentia de apa de catre organism. Semintele de Frasin sunt, de asemenea, folosite pentru a reduce febra, precum si pentru a creste apetitul. O tinctura preparata din frunze de Frasin este utilizata pentru a spori dorinta sexuala sau libidoul in cazul barbatilor.