L-Aspartic se numara printre cei 20 de aminoacizi proteinogeni si este un aminoacid non-esential, care a fost descoperit in anul 1827 de catre Plisson. Este apreciat pentru efectele sale de ameliorare a sindromului de oboseala cronica si a depresiei. De asemenea, joaca un rol deosebit de important in sintetizarea altor aminoacizi, precum isoleucina, treonina, metionina, lizina si arginina.
Totodata, L-aspartic este important in regenerarea celulara si transporta moleculele coenzimei Nicotinamida Adenina Dinucoletoida (NADH) din corpul celulelor catre mitocondrii, unde sunt folosite pentru a genera adenozid trifosfat. Acesta este combustibilul care sustine intreaga activitatea celulara si cu cat se afla mai multa coenzima NADH intr-o celula, cu atat produce mai mult combustibil si confera mai multa energie organismului.
De asemenea, L-Aspartic ajuta la transportul mineralelor catre celule, necesare pentru formarea ADN-ului si ARN-ului. Contribuie la cresterea imunitatii organismului si sustine cresterea productiei de imunoglobuline si anticorpi. Prin cresterea concentratiei de NADH in creier, sporeste puterea de concentrare si imbunatateste memoria. In plus, favorizeaza eliminarea toxinelor din organism, in special a amoniacului, care este extrem de daunator sistemului nervos, cat si ficatului.
Persoanele cu o dieta scazuta in proteine sau cele care se confrunta cu tulburari de alimentatie pot prezenta un deficit de L-Aspartic, dar si al altor aminoacizi si pot suferi de oboseala cronica sau de depresie. Pentru a preveni un deficit al acestui aminoacid, se pot consuma alimente sau suplimente nutritive, care furnizeaza organismului necesarul de L-Aspartic.