Lactobacillus reuteri este printre primele tulpini de colonizare de la nivelul tractului digestiv al noului nascutului. Izolat in laptele matern, acest microorganism, are un rol esential in cadrul sanatatii organismului de-a lungul intregii vieti, conform studiilor efectuate asupra acestuia. Sanatatea intestinului, cea cardiovasculara, fertilitatea, densitatea osoasa, depind de actiunile benefice ale Lactobacillus reuteri.
Acest microorganism s-a aratat ca ar putea sa amelioreze cancerul de colon. Bacteriile acidului lactic sunt in centrul acestei sperante, dupa ceea ce reiese din studiile unei echipe de cercetatori de la Houston Childrens Hospital din Texas. Pe baza faptului ca persoanele cu cancer de colon au avut, in general, deficienta de HDC, enzima care produce histamina, un antiinflamator natural, au administrat Lactobacillus reuteri unui grup de soareci. Rezultatele obtinute au aratat ca markerii de inflamatie si celulele canceroase au fost reduse.
De asemenea, Lactobacillus reuteri are posibilitatea sa produca o substanta antimicrobiana in contact cu tractul digestiv, putand elimina agentii patogeni gastro-intestinali si stimuland imunitatea si actionand contra infectiilor. Actiunea sa, care a facut obiectul a peste 90 de studii clinice, depaseste sfera digestiva si ar putea deschide o noua era in actiunea de preventie a unor diverse conditii.
Preznt in mod natural in tractul gastrointestinal si in cavitatea orala si vaginala, Lactobacillus reuteri a fost, de asemenea, izolat in laptele matern. Pe parcursul alaptarii, acesta prezinta un efect benefic la nivelul consitutiei microbiotezei copilului.
Lactobacillus reuteri are proprietatea de a se lega de epiteliul intestinal si de a coloniza mucoasa. Pe scurt, muta patogenii si ii inlocuieste, iar rezultatul este imbunatatirea motilitatii digestive si functia intestinala care amelioreaza durerile, regurgitarile si diarea.
In urma unui studiu efectuat asupra soarecilor hraniti cu alimente de tip fast-food, a demonstrat ca acestia au scazut in greutate. Administrarea orala a Lactobacillus reuteri are capacitatea de a influenta natura inflamatorie a celulelor, avand posibilitatea de a reduce dezvoltarea grasimilor abdominale si hepatice.
In plus, Lactobacillus reuteri poate ajuta la prevenirea hipogonadismului masculin, responsabil pentru conditiile legate de impotenta si infertilitate.
Studiile clinice la subiectii cu hipercolesterol au aratat ca Lactobacillus reuteri determina o scadere a colesterolului total si a colesterolului LDL in doar 6 pana la 9 saptamani. De asemenea, cercetatorii au raportat o redcerea semnificativa a CRP (proteina C reactiva), un marker al inflamatiei, precum si nivelul fibrogenului implicat in formarea chagurilor de sange. Aceste reduceri semnificative sunt insotite de mentinerea colesterolului HDL, considerat un "colesterol bun".