Oxidul de zinc este un ingredient cheie in cele mai multe produse de protectie solara pentru un motiv foarte intemeiat. Impreuna cu asigurarea unei protectii imediate, naturale si sigure pentru pielea noastra, zincul poate oferi alte beneficii pentru a stimula stralucirea naturala de vara.
Oxidul de zinc este un agent de protectie care la nivelul pielii, formeaza o bariera de protectie impotriva razelor UV.
Actiunile benefice ale oxidului de zinc la nivelul pielii:
1. Ofera protectie pielii impotriva arsurilor solare sau a degradarii acesteia.
S-a descoperit, in urma unor studii efectuate, ca oxidul de zinc ofera protectie impotriva razelor ultraviolete cu spectru larg (UVA/UVB),
2. Oxidul de zinc amelioreaza acneea.
Pentru ameliorarea acneei, oxidul de zinc este in general combinat cu alte substante de zinc antiinflamatorii sau antibacteriene, inclusiv antioxidanti, gluconat de zinc sau sulfat de zinc si, uneori, agenti antibacterieni. Impreuna, aceste elemente ajuta la scaderea aspectului gravitatii, duratei si durerilor cauzate de acnee.
De asemenea, oxidul de zinc are capacitatea de a reduce probabilitatea ca acneea sa apara odata ce pielea devine rezistenta la substantele antibiotice.
3. Amelioreaza iritatiile, inclusiv eruptiile cutante.
O mare parte a cercetarilor arata ca oxidul de zinc ajuta la cresterea tesutului nou, accelereaza procesul de regenerare a pielii, refacerea ranilor si prevenirea inflamatiilor. Oxidul de zinc poate fi folosit pentru a ajuta in mod natural la ameliorarea rosetii cauzate de scutece, ulcere ale pielii, zgarieturi, arsuri sau iritare. In cazul eruptiilor cutante, oxidul de zinc poate fi folosit frecvent chiar si de persoanele cu o piele delicata, pentru a reduce inflamatiile.
Anumite studii au descoperit ca unguentele care contin aproximativ 5% oxid de zinc pot fi folosite chiar si pentru a diminua simptomele de iritare la sugari cu dermatita iritanta, cauzata de scutec.
4. Oxidul de zinc ajuta la prevenirea infectiilor bacteriene.
Cu capacitatea de a actiona ca un astringent usor, oxidul de zinc poate ajuta la inhibarea bacteriilor daunatoare sa provoace infectii ale pielii si sa actioneze ca un agent natural de prevenire a uscarii pielii. Utilizarile traditionale ale produselor cu oxid de zinc au inclus ameliorarea ranilor dupa interventii chirurgicale.
Un studiu publicat in 2003 in Journal of Nutrition a constatat ca oxidul de zinc probabil ajuta la reducerea infectiilor bacteriene nu prin eliminarea bacteriilor, ci prin inhibarea aderarii si internalizarii bacteriilor.
5. Poseda efecte anti-imbatranire si imbunatateste refacerea tesutului afectat.
Nu numai ca oxidul de zinc ajuta la prevenirea viitoarelor deteriorari cauzate de soare, a ridurilor si a petelor inchise la culoare, dar poate contribui si la imbunatatirea sintezei tesutului cutant si a colagenului. Organismul necesita zinc si alte minerale pentru sinteza colagenului care ajuta la construirea si repararea tesutului conjunctiv.