Probioticele sunt microorganisme vii care pot fi consumate prin alimente sau suplimente fermentate. Din ce in ce mai multe studii arata ca echilibrul sau dezechilibrul bacteriilor din sistemul digestiv este legat de starea generala de sanatate si afectiuni.
Probioticele au posibilitatea sa promoveze un echilibru sanatos al bacteriilor intestinale si au fost legate de o gama larga de beneficii pentru sanatate. Acestea includ beneficii pentru pierderea in greutate, sustinerea sanatatii tractului digestiv, functia imunitara si multe altele.
Atunci cand o persoana contracteaza o infectie bacteriana, antibioticele sunt adesea transformate in solutia imediata, insa antibioticele ucid bacteriile in mod arbitrar, eliminandu-le atat pe cele benefice, cat si pe cele rele de la nivelul tractului intestinal. Prin eliminarea bacteriilor benefice, organismul este vulnerabil la diferite afectiuni digestive. Inlocuirea rapida a acestor bacterii benefice este foarte importanta si introducerea probioticelor intr-un regim de sanatate este o metoda din ce in ce mai populara.
Printele cele mai frecvente tulpini probiotice, mentionam:
- Lactobacillus casei;
- Lactobacillus acidophilus;
- Bifidobacterium longum;
- Lactobacillus bulgaricus;
- Lactobacillus gasseri;
- Saccharomyces boulardii;
- Lactobacillus plantarum;
- Bifidobacterium bifidum;
- Enterococcus faecium;
- Bifidobacterium lactis.
Microbiologistul rus Elie Metchnikoff a fost primul care a asociat cantitatile mari de produse lactate fermentate cu o sanatate corespunzatoare si lonvegitate in anul 1907. El a propus ca organismele producatoare de acid din produsele lactate fermentate contribuie la prevenirea a ceea ce el a numit "infundarea" in intestinul gros. El considera ca, daca se mananca in mod regulat, aceste alimente ar putea duce la o viata sanatoasa si longeviva.
Produsele lactate fermentate s-au folosit, de asemenea, pentru a ameliora afectiunile de la nivelul tractului digestiv.
Probioticele au multe beneficii bine stabilite pentru sanatatea organismului nostru, inclusiv capacitatea de a echilibra functionarea intestinului, de a imbunatati digestia si de a atenua efectele secundare inconfortabile ale antibioticelor dure. Beneficiile de top ale probioticelor includ:
- imbunatatirea raspunsului imunitar;
- echilibrarea efectelor adverse ale antibioticelor, inclusiv diaree ocazionala;
- calmarea starii de iritatie a colonului dupa operatii;
- sustin sanatatea pielii dumneavoastra;
- prezinta o capacitatea sporita de digerare a alimentelor;
- poseda efecte terapeutice asupra sanatatii cailor respiratorii superioare;
- toleranta la lactoza imbunatatita;
- promoveaza echilibrul de drojdie sanatoasa;
- ofera sprijin pentru sanatatea vaginala;
- creste absorbtia de nutrienti din alimente;
- incurajeaza sanatatea digestiva optima, promoveaza inclusiv miscarile intestinale normale;
- sustine sanatatea orala si actioneaza ca un remediu natural pentru ameliorarea respiratiei urat mirositoare;
- abilitate crescuta de a sintetiza vitaminele B;
- capacitate sporita de absorbtie a calciului;
- sprijina productia de vitamina K.
Studiile efectuate asupra probioticelor arata ca acestea imbunatatesc biodisponibilitatea multor susbtante nutritive esentiale in organism, cum ar fi zincul, fierul, fosforul, complexul de vitamina B, calciul, cuprul si magneziul.
Un studiu privind tulpina Bacillus infantis a aratat un potential semnificativ pentru normalizarea functiei intestinului la persoanele cu disconfort digestiv. Probioticele au posibilitatea sa reduca, in mod semnificativ, rata de diaree si eruptii cutante in cazul bebelusilor.
Culturile bacteriene active, cum ar fi acidophilus, ajuta la reducerea introlerantei la lactoza. Mai multe studii privind probioticele arata ca, prin procesul de reglare a timpului de tranzit intestinal al materiei fecale, probioticele pot reduce, in mod semnificativ, constipatia in cazul persoanelor varstnice.
Alte rapoarte sugereaza ca unele forme de probiotice promoveaza cresterea bacteriilor sanatoase in colon, reducand in mod semnificativ conversia bilei colonului in compusi carcinogeni.