Descriere generala a proteinei din lapte.
Proteina din lapte este adesea denumita concentrat de proteina din lapte, deoarece este, in esenta, o forma de lapte concentrat. Proteina din lapte contine mai multe substante nutritive decat laptele. Datorita continutului redus de grasimi, de carbohidrati si continut extrem de ridicat de proteine, fiind un bun adjuvant in cazul persoanelor ce doresc sa isi intareasca sistemul osos.
Dovezile arata ca proteinele de inalta calitate, cum ar fi proteinele din lapte, ofera satietate, mentin greutatea corporala, ajuta la sinteza musculara si controlul nivelului glicemic.
Un numar tot mai mare de cercetari arata ca un consum ridicat de proteine poate creste sinteza musculara, reduce scaderea muschilor, creste saturatia si imbunatateste controlul glicemic, sporind astfel functia musculara si mobilitatea, contribuind la prevenirea si ameliorarea unor afectiuni cronice.
Actiunile benefice oferite in urma consumului proteinei din lapte:
1. Sustine sanatatea sistemului dumneavoastra osos.
Proteina din lapte este buna pentru oasele dumneavoastra, deoarece ofera o sursa bogata de calciu, un mineral esential pentru oase si dinti sanatosi.
2. Promoveaza cresterea musculara.
Masa musculara scade in mod natural odata cu inaintarea in varsta. Aceasta duce, de obicei, la obtinerea de grasimi si ridica riscul multor afectiuni cronice. Pentru a preveni astfel de afectiuni, se recomanda administrarea unor suplimente ce contin proteine de lapte, deoarece acestea sunt bogate in aminoacizi cu catena ramnificata numita leucina. Din acet motiv, proteina din lapte este eficienta pentru prevenirea pierderii musculare legate de varsta, precum si pentru o imbunatatire a rezistentei si a unui organism mai bine conceput.
3. Proteina din lapte poate conduce la scaderea tensiunii arteriale.
Tensiunea arteriala anormala este unul dintre factorii de risc principali pentru dezvoltarea afectiunilor cardiace. Numeroase studii au legat consumul de proteina din lapte cu tensiunea arteriala redusa. Acest efect a fost atribuit unei familii de peptide bioactive din cadrul acestora, asa-numitele "inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei".
4. Poate contribui in cazul diabetului de tip 2.
Diabetul de tip 2 este o boala cronica caracterizata prin cresterea nivelului de zahar din sange si a functiei insuficiente a insulinei. Proteina din lapte a fost dovedita a fi eficienta la moderarea zaharului din sange, crescand atat nivelul insulinei, cat si sensibilitatea la efectele sale.
5. Proteina din lapte poate ajuta la scaderea inflamatiilor.
Inflamatia face parte din raspunsul organismului la daune. Inflamatia pe termen scurt este benefica, dar, in anumite circumstante, poate deveni cronica. Inflamatia cronica poate fi daunatoare si este un factor de risc pentru multe afectiuni. Un mare studiu de revizuire a constatat ca dozele mari de suplimente de proteine din lapte reduc in mod semnificativ proteina C reactiva, un marker cheie al inflamatiei in organism.
6. Poate imbunatati apararea antioxidanta a organismului.
Antioxidantii sunt substante care actioneaza impotriva oxidarii in organism, reducand stresul oxidativ si si riscul diferitelor afectiuni cronice. Proteina din lapte este bogata in cisteina, avand capacitatea de a stimula apararea naturala a organismului impotriva antioxidantilor. Un numar de studii efectuate la om si la rozatoare au aratat ca proteinele din lapte pot reduce stresul oxidativ.
7. Proteina din lapta poate avea efecte benefice asupra grasimilor din sange.
Colesterolul ridicat, in special cel LDL, este un factor de risc pentru afectiunile de inima. Intr-un studiu efectuat la persoane supraponderale, 54 de grame de proteine din lapte pe zi, timp de 12 saptamani, au condus la o reducerea semnificativa a colesterolului total si LDL.
8. Poate fi un adjuvant in scaderea in greutate.
Consumul sporit de proteine este o strategie binecunoscuta de pierdere in greutate. Prin consumul de proteina din lapte, aceasta poate fi benefica in pierderea in greutate prin:
- suprimarea poftei de mancare;
- stimularea metabolismului, conducand la arderea mai multor calorii;
- ajuta la mentinerea masei musculare.