Spirulina este una dintre cele mai vechi forme de viata de pe Pamant, fiind o alga de culoare verde-albastruie, supranumita superaliment, datorita virtutilor sale terapeutice si a valorilor nutritionale. Aceasta alga in forma de spirala a fost descoperita in lacurile naturale alcaline din America de Sud si Africa, iar incepand cu anul 1970 a inceput sa fie tot mai mult studiata si sa fie utilizata in calitate de supliment alimentar.
Calitatile curative detinute de spirulina sunt cunoscute inca din cele mai indepartate vremuri si au fost mentionate in scrierile antice. Este extrem de apreciata din punct de vedere terapeutic datorita compozitiei sale unice, ce contine atat elemente specifice regnului vegetal, cat si animal. Astfel, in compozitia acestei alge se afla fier, potasiu, sodiu, cupru, calciu, magneziu, zinc, selenium, iod si fosfor, alaturi de vitaminele A, B, C si E.
Totodata, spirulina contine acizi grasi nesaturati Omega 3, enzime, proteine ce sunt asimilate foarte usor de catre organism in proportie de pana la 80% datorita continutului de 18 aminoacizi eentiali omului si clorofila. Compozitia spirulinei este impresionanta, deoarece contine de 100 de ori mai multa vitamina A decat morcovii, de 50 de ori mai mult fier decat spanacul, de 7ori mai mult calciu decat laptele si de 10 ori mai mult beta-caroten decat morcovii.
In sprulina se gasesc proteine intr-o cantitate de trei sau patru ori mai mare decati n carnea de peste sau de vita. Printre beneficiile ce se pot obtine in urma consumului regulat al acestei plante se afla scaderea in greutate, datorita faptului ca este lipsita de carbohidrati si de zahar. Astfel, scade pofta de mancare si reduce greutatea corporala, insa este impotant sa fie consumata alaturi de o dieta sanatoasa si echilibrata.
Afectiune | Cum actioneaza Spirulina pentru fiecare afectiune |
---|---|
Colesterol ridicat | - Ajuta la scaderea nivelului colesterolului din sange |
Diabet | - Ajuta la stabilizarea nivelului zaharului in sange |
Obezitate | - Sursa excelenta de proteina utilizabila - Contine nutrienti necesari si stabilizeaza zaharul in sange. Poate inlocui o masa |
Una dintre cele mai importante calitati ale spirulinei consta in efectul puternic de stimulare a sistemului imunitar, datorita continutului crescut de antioxidanti si polizaharide. Un stil de viata modern poate sa deregleze echilibrul acido-bazic din organism, ceea ce duce la aparitia unor afectiuni precum reumatism sau depresie. Folosirea spirulinei insa ajuta la mentinerea acestui echilibru, gratie compozitiei sale bogate in minerale.
Continutul de clorifila contribuie la refacerea celulelor rosii din corp si furnizeaza organismului magneziu in forma asimilabila. De asemenea, contine polizaharide ce au un rol deosebit de important in formarea celulelor maduvei osoase, splinei si timusului, iar aceste celule ne apara de infectii si de aparitia a numeroase afectiuni. De asemenea, ficocianinele si aloficocianinele responsabile de culoarea albastra a algei, alaturi de antocianinele, actioneaza asurpa cresterii numarului de celule albe, ce sunt importante pentru apararea organismului impotriva infectiilor.
Datorita continutului crescut de iod, contribuie la mentinerea functionarii optime a glandei tiroide. Cercetarile efectuate au dovedit eficienta acestei alge in sustinerea sanatatii organismului. Astfel, s-a constatat ca persoanele cu diabet de tip II care consumau spirulina au prezentat un control mult mai bun al glicemiei, insa s-a ararat si calitatile sale de a ameliora inflmarea cailor respiratorii.
Asadar spirulina este un aliat de nadejde in prevenirea afectiunilor omului modern, dar si in ameliorarea acestora, iar studiile efectuate incurajeaza tot mai mult folosirea spirulinei, pentru a favoriza stimularea producerii de celule ale maduvei osoase si a creste imunitatea organismului.
Se pare ca Spirulina are o varsta de peste 500 milioane de ani. Ea a apartinut multor populatii carora le-a fost mijloc de depasire a unor perioade critice de-a lungul timpurilor.
Cunoscutul navigator James Kook a vazut pe malurile africane cu aborigenii mancau paine de culoare verde intens. Oamenii mancau aceasta paine cu placere si erau neasteptat de sanatosi, foarte energici, aveau par bogat, dinti sanatosi, o vedere foarte buna si timpul vanatorii parcurgeau distante foarte mari, utilizand drept hrana turtilele verzi. Tarziu s-a stabilit ca faina din care faceau painea este obtinuta din alga albastra-verde numita Spirulina.
Este o alga pluricelulara filamentala, avand mai multe forme spiralate.
Forma cea mai cautata este cea numita Spirulina platensis.
Cu ea se hraneau si faraonii Egiptului Antic, iar mai apoi civilizatiile dezvoltate Mayasa si Azteca.
Se spune ca, la sosirea conchistadorilor spanioli din Mexic, acestia au limitat folosirea algei de catre populatia locala in scopul reducerii natalitatii pentru a putea mentine teritoriile ocupate.
Si acum spirulina ramane produsul principal de hranire a tribului african "Canebu" care traieste in imprejurimile Lacului Ciad.
Azi se cunoaste faptul ca spirulina exista in conditii naturale pe lacul Texcoco in America de Sud. Locuitorii acestor zone sunt priviti cu uimire datorita starii lor de sanatate.
Cromicile spun ca imparatul Monte Sama agrea pestele si pescuitul. Locul cel mai apreciat unde se putea pescui era la 180 mile de palat. Aducerea pestului de cei mai buni maratonisti dura 24 ore. Astazi, pare o adevarata poveste faptul ca acesti maratonisti alergau 100 mie pe zi si ca spirulina constituia mancarea lor principala. (Ei faceau scurte pauze pentru a manca praful prin simpla amestecare cu apa).
Se cunoaste astazi ca spirulina contine proteina pana la 70%, din care o mare parte, peste 50%, este sub forma de albumina capabila a fi asimilata usor, ceea ce explica vitalitatea acestei populatii care a construit orase, temple grandioase cum ar fi Tenocititlana. Tot in Mexic se dezvolta rapid arta stiintei matematice si filozofice, populatia avand un inalt grad de sanatate si inteligenta.
Spirulina este adusa in tara cu climat similar pentru a fi cultivata in bazine de apa special amenajate luand cu timpul drumul Japoniei, Chinei, Americii de Nord si apoi al Europei.
In fosta URSS a fost introdusa de catre Soloviov si Leonin de la Universitatea din Moscova, cu mari greutati. Spirulina a fost utilizata cu rezultate de exceptie in hrana sportivilor in timpul marilor concursuri interne sau internationale.
Aceasta alga albastra-verzuie (filiformica, vizibila numai la microscop) contine in peretii celulelor un polimer mucilaginos care este usor descompus de catre sucurile digestive ale omuluin.
Comparata cu alte alge, cum ar fi mult discutata chlorella - alga unicelara, dar cu o membrana celulozica, celuloza ce nu poate fi distrusa decat partial la nivelul stomacului animalelor rumegatoare, Spirulina se detaseaza prin usurinta descompunerii ei de catre echipamentul enzimatic uman.