Turita-mare este o planta medicinala numita in germana "regele tuturor plantelor", care este apreciata din cele mai vechi timpuri, iar poetul englez Michael a numit-o planta care actioneaza pe toate afectiunile intr-un mod benefic remarcant. Aceasta planta era utilizata in Grecia Antica pentru a ameliora problemele ochilor sau anumite afectiuni ale organelor interne, precum este ficatul. In Statele Unite ale Americii si Canada este utilizata impotriva afectiunilor dermatologice.
Datorita efectului plantei de a opri sangerarea si a impiedica formarea cheagurilor, este utilizata in cazul diferitelor rani. Gratie efectului sau astringent, planta turita-mare este recomandata impotriva diareei si sustine sistemul digestiv. Actioneaza ca un eficient antiinflamator, motiv pentru care ajuta la ameliorarea afectiunilor sistemului respirator si accelereaza procesul de refacere in cazul inflamatiilor.
In compozitia plantei turita-mare se afla ulei volatil, acizi, vitamina K, siliciu si tanin. Actioneaza asupra eliminarii calculilor biliari, ajuta la stimularea contractiilor vezicii biliare, regleaza activitatea gastro-intestinala si reechilibreaza sucurile gastrice. O proprietate importanta a plantei consta in refacerea celulelor hepatice distruse de ciroza. Astfel, daca se administreaza aceasta planta impotriva afectiunilor hepatice, ajuta la regenerarea celulelor hepatice, dar actioneaza mai bland decat rostopasca.
De asemenea, turita-mare sustine sanatatea cavitatii bucale si permite obtinerea unor bune rezultate in cazul ulcerelor varicoase. Catechinele din prezenta plantei ii confera proprietati de regenerare vasculara. Datorita excelentelor sale proprietati terapeutice, apreciate de secole, se foloseste sub forma de infuzie, baie de plante, alifie, sau extracte, pentru a beneficia de efectele sale curative.