Vascul - Specie semiparazita pe arbori, verde si peste iarna, inalta la 60 cm, prinsa de un substrat prin haustori puternici.
Compozitia vascului difera in functie de provenienta si in special de planta gazda.
Vascul contine amine aromatice vasopresoare, viscina (orezina), mucilagii, taninuri, ulei gras, inozitol, xantofile, zaharuri si amidon. Fructele coapte de vasc contin 750 mg% de vitamina C, iar frunzele 75 mg% si mici cantitati de vitamina D.
Carotenoidele din frunze de vasc sunt constituite din alfa-si beta-caroten si luteina. Acestea mai contin acetilcoline, histamine, acid gama-butiric si flavone.
Sucul proaspat de vasc sau liofilizat contine arginina, asparagina, hidroxilizina si l-kynurenina.
Frunzele si ramurelele contin beta-amarina, lupeol, acid oleanolic, tiamina, beta-fenilalanina, aceticolina, alcooli, manitolquercetina, inozitol, glucoza, arabinoza, rhamnoza, acizi organici (cafeic, sinapic etc.), siringina, acid miristic.
Utilizari traditionale Vasc
Actiunea hipotensiva a Vascului este cunoscuta de multa vreme. De asemenea, in medicina empirica se recomanda in afectiuni cardiace, in calitate de vasodilatator coronarian si antispastic etc.
Vascul - Actiune biologica
In tratatele de specialitate mai vechi, actiunea hipotensiva imediata si de durata se atribuie in special substantelor de natura triterpenica si colinei. In prezent, actiunea hipotensiva este atribuita acetilcolinei, histaminei, acidului gama-aminobutiric si flavonelor.
Actiunea bradicardizanta si depresiv cardiaca se produce datorita actiunii directe asupra miocardului urmata de vasoconstrictie, efecte conditionate de doza adminstrata. Tot din Vasc au fost izolate fractiuni cardiotoxice care produc leziuni la nivelul miocardului.
In urma cercetarilor si studiilor de multi ani, in special din Germania si Austria, pe langa actiunile mentionate au fost confirmate si efectele de inhibare a tumorilor si de stimulare a timusului. Au fost studiate fractiunile izolate din Vasc de pe diferite plante gazda, iar actiunea de inhibare a tumorilor s-a datora complexului proteic.
Anumite fractiuni proteice, in cantitati extrem de mici (0,006 - 0,05 mg/kg) s-au dovedit a fi cancerostatice.
Aceste fractiuni au fost izolate din sucul celular al plantei verzi. Unele dintre fractiuni au avut actiune specifica pe celulele HLA maligne. Actiunea de inhibare a tumorilor a fost independenta de toxicitate.
Produsele de tip Onconovical, Vivascon, Nistraceps Forte cu continut de Vasc si prelucrari speciale au fost admise in terapia anticanceroasa. Fractiunile proteice la care ne-am referit induc splenomegalia si hiperplazia timusului, inhiband dezvoltarea tumorilor.
Datorita viscotoxinei pe care o contine in cantitati mai mari Vascul recoltat de pe Plop, Salcie, Tei, Frasin, Salcam si Artar, actioneaza asupra organismului uman prin modificarea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac, temperaturii, prin tulburari nervoase, cu pierderea sensibilitatii si paralizie.
Dozare si administrare
Numai sub forma de produse standardizate, aporbate de forurile competente, conform prospectului.