Acidul pangamic a fost izolat din semintele de caise in 1938 de catre Ernst Krebs si denumit in 1943 vitamina B15. Acesta a fost descris ca avand multe functii medicale detoxifiante, incluzand beneficii pentru piele, caile respiratorii, nervii si articulatii. Vitamina B15 a fost utilizata ca supliment in S.U.A pana in anii 1970.
Acidul pangamic sau vitamina B15 ajuta la formarea anumitor aminoacizi, cum ar fi metionina si poate juca un rol important in oxidarea glucozei si in respiratia celulara. Prin aceasta functie, poate reduce hipoxia (oxigenul deficitar) la nivelul muschilor cardiaci si a altor muschi. Ca si vitamina E, acidul pangamic actioneaza ca un antioxidant, ajutand la prelungirea vietii celulare prin protectia oferita organismului impotriva oxidarii. Acidul pangamic este, de asemenea, considerat a oferi o stimulare usoara a sistemului endocrin si a celui nervos. In plus, vitamina B15 poate contribui la cresterea functiei hepatice, fiind astfel importanta in cadrul procesului de detoxifiere.
Vitamina B15 a demonstrat ca reduce colesterolul din sange, astfel incat ar putea oferi sprijin nutritional pentru cei cu colesterol seric crescut sau probleme cardiovasculare sau pentru a scade riscul dezvoltarii afectiunilor cardiovasculare. In plus, vitamina B15 are posibilitatea de a contribui la imbunatatirea circulatiei si oxigenarii generale a celulelor si tesuturilor, astfel incat poate fi utilizata pentru orice functie cardiaca scazuta sau de la nivelul creierului.
De asemenea, Acidul pangamic poat fi util, in general, pentru ateroscreloza si hipertensiune arteriala.