Xylitolul este un indulcitor natural, ce reprezinta o alternativa pentru a inlocui zaharul si se gaseste in fibrele multor fructe, ciuperci, legume, cereale sau scoarta unor copaci. Datorita faptului ca are un indice glicemic foarte scazut, poate fi consumat si de catre persoanele cu diabet si favorizeaza un control mai bun al glicemiei, motiv pentru care reduce riscul de aparitie al complicatiilor specifice diabetului.
In acelasi timp, poate fi utilizat si de catre persoanele supraponderale, deoarece previne cresterea excesiva in greutate, avand un continut sarac in calorii. De asemenea, favorizeaza remineralizarea smaltului dintior si scade riscul de aparitie al cariilor dentare, fiind astfel utilizat la producerea pastelor de dinti.Totodata, dispune de proprietati antibacteriene si poate fi utilizat pentru a ameliora alergiile.
In bucatarie Xylitolul se poate folosi la indulcirea diferitelor alimente, chiar si a bauturilor calde sau rece, fara a le schimba gustul. Astfel, acesta se poate utiliza in deplina siguranta, pentru a evita consumul de zahar.