Prezentare generala a acidului gama linolenic.
Un acid gras polinesaturat, numit acid gama linolenic, poate fi produs in corpul nostru din acid linoleic - un acid gras esential in grasimile alimentare, inclusiv uleiurile. Dupa sinteza sa, acidul gama linolenic este transformat in alti compusi care au proprietati antiinflamatorii. Transformarea insuficienta a acidului linoleic in acid gama linolenic poate crea o deficienta aparenta de acid gras esential care poate contribui la tulburari inflamatorii.
Acidul gama linolenic face parte din categoria acizilor grasi Omega-6 si il vom regasi cu precadere in cadrul uleiurilor extrase din plante, precum primula sau seminte de coacaz negru.
O enzima numita delta-6-desaturaza transforma acidul gras esential Omega-6 numit acid linoleic in acid gama linolenic in corpul dumneavoastra. Dupa producerea acidului linoleic, acidul gama linolenic este transformat in compusi antiinflamatorii, incluzand prostaglandina E1.
Activitatea delta-6-desaturaza poate fi ineficienta sau defectuoasa la unele persoane, iar o cantitate reduca a acidului gama linolenic poate contribui la aparitia unor afectiuni ale pielii hipersensibile si leziuni ale nervilor asociate cu diabetul.
Actiunile benefice oferite de acidul gama linolenic la nivelul organismului dumneavoastra:
1. Poate contribui la ameliorarea eczemei atopice.
Eczema atopica, de asemenea cunoscuta sub numele de dermatita atopica, este o afectiune inflamatorie comuna. Persoanele afectate de aceasta prezinta o piele uscata, rosie si cu mancarime. Starea este asociata cu niveluri ridicate de acid linoleic si o prezenta scazuta a acidului gama linolenic care circula in sange, ceea ce sugereaza o conversie defectuoasa a acidului.
Suplimentele alimentare cu surse de acid gama linolenic s-au dovedit a imbunatati simptomele dermatitei atopice in unele studii. De exemplu, un studiu publicat in revista Journal of Oleo Science din Decembrie 2011 a constat ca un consum zilnic de alimente care contin 200 mg. de acid gama linolenic, timp de 4 saptamani, a usurat simptomele la persoanele cu dermatita usoara.
2. Acidul gama linolenic ajuta in cazul neuropatiei diabetice.
Procesul de conversie a acidului linoleic in acid gama linolenic este adesea inadecvat la persoanele cu diabet zaharat. Deficitul de acid gama linolenic rezultat, poate contribui la afectarea pe termen lung a retinei, rinichilor, vaselor de sange si a nervilor - o afectiune numita neuropatie diabetica. Efectul a 480 mg. de acid gama linolenic pe zi, pentru o perioada de 1 an, a fost evaluat intr-un studiu clinic pe 111 de persoane cu usoara neuropatie diabetica. Persoanele care au primit suplimentul de acid gama linolenic au inregistrat o imbunatatire semnificativa la nivelul functiilor nervoase si musculare, comparativ cu persoanele care nu au consumat acidul gama linolenic.
3. Amelioreaza artrita reumatoida.
Poliartrita reumatoida este o afectiune care provoaca durere, inflamatie si pierderea functiei in articulatiile afectate. Desi dovezile sunt neconcludente, suplimentele de acid gama linolenic pot fi benefice in cazul persoanelor cu artrita reumatoida, potrivit unei revizuiri publicate in editia din 16 Februarie a revistei "Cochrane Database of Systematic Reviews". De exemplu, la 56 de persoane cu poliartrita reumatoida activa, un supliment continand 2,8 g. de acid gama linolenic, administrat in fiecare zi, pentru o perioada de un an, a atenuat semnificativ simptomele artritei.